Tips bij het verschonen van uw baby zijn/haar luier.

Luier verschonen

Luiers verschonen

Elke keer dat uw baby heeft gepoept of geplast, verschoont u zijn luier. Dit kan betekenen dat u zo\’n zes tot zeven keer per dag de luier moet verschonen. De ontlasting komt meestal op gang tijdens het voeden.

Het verschonen van de luier verschilt bij een jongen van het verschonen van een meisje. Als uw dochter een poepluier heeft, kunnen de schaamlippen bevuilt zijn. Gebruik veel lauw water om deze schoon te maken. U hoeft de schaamlipjes niet open te duwen, maar probeer het zo zichtbare deel zo schoon mogelijk te maken.

Bij jongens gaat dit makkelijker. Let wel op dat het piemeltje naar richting de voetjes wijst, in de luier. Anders kan het voorkomen dat uw zoon over de luier heen plast.

De billen van uw baby kunt u het beste schoonmaken met lauw water of een speciale babylotion. Gebruik geen zeep. Na het schoonmaken is het drogen van de huidplooien, de liezen en billetjes heel belangrijk. Hiervoor zijn hydrofiel luiers het geschikste.

Sommige baby hebben snel last van luieruitslag. De urine maakt het tere babyhuidje week, waardoor deze sneller rood wordt. Wanneer dit gebeurt, kunt u het beste handelen door er twee keer per dag een dun laagje zinkzalf op te smeren. Deze zalf beschermt en laat het huidje helen. Luieruitslag voorkomt u ook door na het afdrogen babypoeder op de billetjes en in de huidplooien te strooien.

Laat de vieze luier nooit liggen, maar gooi deze direct na het verschonen weg in de luieremmer.

Bij babyjongetjes is de voorhuid nog verkleefd, u hoeft tijdens het verschonen alleen het zichtbare deel schoon te maken.

En last but not least, gebruik de juiste luier. In sommige winkels zijn ook leuke luierbroekjes te koop. Vooral de jongens babykleding heeft namelijk door “vochtverlies” nog wel eens te leiden tijdens de luier verschonen.