Suikerziekte

Veel diabetes type 1 en type 2 symptomen zijn vergelijkbaar. Bij beide is er te veel glucose in het bloed en te weinig in de cellen van je lichaam.

Hoge glucosegehaltes bij Type I zijn te wijten aan een gebrek aan insuline doordat de insuline producerende cellen zijn vernietigd. Diabetes Type 2 ontstaat wanneer de lichaamscellen resistent geworden voor insuline die wordt geproduceerd.

Jouw cellen krijgen niet voldoende glucose en je lichaam laat je dit weten door middel van de volgende suikerziekte symptomen:

  • Vaak naar het toilet moeten:

Moet u de laatste tijd veel vaker naar het toilet? Lijkt het alsof je de hele dag moet plassen? Als er te veel glucose in het bloed zit moet je vaker plassen. Als er te weinig insuline is of de insuline niet goed is kunnen de nieren de glucose niet terug filteren in het bloed. Ze worden overweldigd en proberen om extra water uit het bloed te trekken om de glucose te verdunnen. Hierdoor wordt je blaas vol en moet je vaker naar het toilet.

  • Onlesbare dorst:

Het voelt alsof je niet genoeg water kunt krijgen en je drinkt veel meer dan normaal, dat kan een teken van diabetes zijn, vooral als het hand in hand gaat met frequent urineren.

Als uw lichaam extra water uit je bloed trekt en je vaker naar het toilet moet, droog je uit en voel je de behoefte om meer water te drinken om dit te compenseren.

  • Afvallen zonder moeite te doen:

Dit symptoom is meer merkbaar bij diabetes type 1. Bij Type 1, stopt de alvleesklier met het maken van insuline, mogelijk als gevolg van een virale aanval op de alvleesklier cellen of door een auto-immuunreactie die het lichaam maakt in de aanval op de insuline producerende cellen.

Het lichaam zoekt wanhopig naar een energiebron, omdat de cellen niet genoeg glucose krijgen. Het spierweefsel en vet af te breken voor energie. Type 2 ontstaat geleidelijk met een toenemende insulineresistentie, zodat het gewichtsverlies is niet zo merkbaar is.

  • Zwakte en vermoeidheid:

De Glucose uit het voedsel dat we eten, komt in de bloedbaan terecht, waar insuline wordt zou moeten helpen met de overgang naar de cellen in ons lichaam. De cellen gebruiken dit om de energie te produceren die we nodig om te leven.

Als de insuline er niet is of als de cellen niet meer reageren, dan blijft de glucose buiten de cellen in de bloedbaan. De cellen worden uitgehongerd van energie met als gevolg dat je moe en lusteloos bent.

  • Tintelingen of gevoelloosheid in je handen, benen of voeten:

Dit symptoom heet neuropathie. Het ontstaat geleidelijk als er constant een te hoog glucose niveau in het bloed is, beschadigt het zenuwstelsel. Diabetes Type 2 diabetes begint heel geleidelijk, en mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat ze het hebben.

Daarom kan de bloedsuikerspiegel al een aantal jaren hoog zijn voordat een diagnose wordt gesteld. Schade aan de zenuwen kan worden aangericht zonder dat we het merken.

  • Andere tekenen en symptomen die kunnen optreden:

Wazig zien, een droge jeukende huis, frequente infecties of snijwonden en blauwe plekken die een heel langzaam genezen is ook een van de suikerziekte symptomen.

Nogmaals, wanneer deze tekenen worden geassocieerd met diabetes, zijn ze het resultaat van de hoge glucosegehaltes in het lichaam. Als u merkt dat een van de bovenstaande suikerziekte symptomen optreedt, maak dan een afspraak met uw arts.

Hij of zij zal in staat zijn u te vertellen of u reden heeft om bezorgd te zijn over suikerziekte symptomen.

De arts zal, bij het daadwerkelijk vaststellen van suikerziekte, bijvoorbeeld ook hebben over het nut van een bloedsuikermeter.