Hodgkin

De ziekte van Hodgkin, ook wel Hodgkin-lymfoom genoemd, is een voor van lymfklierkanker. De naam Hodgkin komt van de arts Thomas Hodgkin, die in de negentiende eeuw de ziekte voor het eerst beschreef. De ziekte komt vooral bij jongere mensen voor in de leeftijd van 15 tot 35 jaar, maar kan ook zeker bij oudere mensen voorkomen.

Oorzaken

De oorzaak van de ziekte van Hodgkin is, zoals bij alle vormen van kanker, een cel die zich ongeremd deelt. De oorzaak van deze ongeremde delingen is altijd een mutatie. Waar er bij de meeste vormen van kanker een gezwel onstaat, kan lymfklierkanker zoals de ziekte van Hodgkin zich gemakkelijk door de hele bloedbaan verspreiden.

Symptomen

Patienten met de ziekte van Hodgkin kunnen de volgende symptomen hebben:

– Vergrote lymfklieren
– Jeuk
– Nachtzweten
– Onverklaarbaar gewichtsverlies
– Vergrote milt
– Vergrote lever
– Pijn na alcoholconsumptie
– Rugpijn
– Koorts
– Nierproblemen

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Hodgkin gebeurt in de eerste plaats door middel van chemotherapie, wat ervoor zorgt dat de snel delende cellen te gronde gaan. Daarnaast worden patienten ook vaak bestraald op de plekken waar de ziekte gelokaliseerd is. Operatief wordt bij de ziekte van Hodgkin niets gedaan. De behandeling van de ziekte is redelijk succesvol. Afhankelijk van het stadium van de ziekte verdwijnt de ziekte volledig bij 75-90 procent van de patienten.