Hashimoto

De schildklier, of thyroïd, is een klier die aan de voorzijde van de hals ligt. De schildklier produceert de hormonen thyroxine (T4) en tri-joodthyronine (T3). Deze hormonen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling en worden gemaakt van jodium en het aminozuur tyrosine.

Als de schildklier te veel of te weinig schildklierhormonen aanmaakt, heeft dat gevolgen voor het hele lichaam. Bij een te lage productie van schildklierhormonen (hypothyreoïdie) gaat de stofwisseling te langzaam. Dit verschijnsel kan meerdere oorzaken hebben. een van deze oorzaken is de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte. Patiënten met de ziekte van Hashimoto maken antistoffen die tegen de eigen schildklier gericht zijn. Deze antistoffen blokkeren het deel van de cellen die voor de activatie van de schildklier zorgt, wat tot gevolg heeft dat de schildklier te weinig schildklierhormoon afgeeft. De ziekte is vernoemd naar de Japanse arts Hakaru Hashimoto, die de eerste was die de ziekte beschreef.

De ziekte van Hashimoto is tegenovergesteld aan de ziekte van Graves, waar de patiënt ook antistoffen maakt tegen de eigen schildklier. Patiënten met de ziekte van Graves maken echter antistoffen die de schildklier juist actief maakt, wat zorgt een een overschot aan schildklierhormoon (hyperthyreoïdie).

Oorzaken

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte, wat inhoudt dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. In dit geval valt het lichaam de schildklier aan met antistoffen, waardoor de schildklier beschadigt raakt. Het is onbekend wat de precieze oorzaak is van de auto-immuunziekte. Sommige onderzoeken suggereren dat er een genetische oorzaak is voor de ziekte, maar andere onderzoekers zijn ervan overtuigd dat een virale of bacteriële infectie de oorzaak is.

Symptomen

De symptomen die bij de ziekte van Hashimoto horen zijn bijna allemaal te wijten aan de hypothyreoïdie. Het tekort aan schildklierhormoon kan de volgende klachten veroorzaken:

– Struma
– Gewichtstoename
– Het koud hebben
– Vermoeidheid
– Droge huid
– Constipatie
– Haaruitval
– Gehoorproblemen
– Spierpijn
– Tintelingen in handen
– Depressie

Karakteristiek voor de ziekte van Hashimoto is het feit dat er veel immuuncellen ophopen in de schildklier, wat voor ontsteking zorgt. Door deze ontsteking wordt de ziekte van Hashimoto ook wel Hashimoto’s Thyroïditis genoemd.

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Hashimoto is eenvoudig. De patiënt krijgt synthetische schildklierhormonen toegediend in de vorm van pillen, wat de symptomen vermindert. De dosis moet voor elke patiënt apart bepaald worden, omdat de opname van de hormonen uit de darmen beïnvloed kan worden door bijvoorbeeld ijzer. De synthetische hormonen hebben hetzelfde effect op het lichaam als de lichaamseigen hormonen, wat ervoor zorgt dat er nauwelijks bijwerkingen optreden. Desondanks is het vaak een lange zoektocht om de juiste dosering te vinden en is de behandeling niet bij iedereen effectief. Soms zorgt dit voor jarenlange klachten.