In de meeste gevallen, ongeveer vijfentwintig procent, kan er geen duidelijke oorzaak van galbulten gevonden worden.
Medicijnen of voedingsmiddelen kunnen de mestcellen in de huid overprikkelen. Dit zijn geneesmiddelen zoals antibiotica, pijnstillers zoals aspirine en andere medicijnen.
Netelroos gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Daarom hoeven galbulten in principe niet behandeld te worden. Een bijbehorend symptoom is echter dat de galbulten branderig kunnen aanvoelen en heel erg kunnen jeuken. Dit is vervelend en tevens niet goed voor de huid. Wanneer moet je naar de huisarts en welke medicijnen kunnen gebruikt worden?
Duur galbulten
Ze trekken binnen enkele uren en soms dagen weer weg. Dit duurt meestal 24 uur. Het kan wel zo zijn dat er tijdens netelroos weer nieuwe galbulten op andere plekken ontstaan. Hierdoor lijkt het alsof je de galbulten langer hebt. In werkelijkheid zijn er dus weer nieuwe ontstaan. Daarnaast kunnen kleinere galbulten samenvloeien tot een grotere plek. Wanneer er op plekken diepere zwellingen van de slijmvliezen of huid optreden, is er sprake van angio-oedeem. Omdat galbulten soms snel weer weg zijn, kan het zijn dat ze al weg zijn voordat je bij de huisarts bent geweest. In dit geval zal er een diagnose gesteld worden op basis van de beschrijving van jouw klachten.
Wanneer naar de huisarts?
Het gebruiken van alcohol of pijnstillers kan de huiduitslag verergeren. Vermijd daarnaast stress en veel hitte. Probeer het krabben te vermijden en neem eventueel een lauwe douche om de jeuk een beetje te verminderen. Zijn de plekken ontstoken? Dan is het goed om even bij de huisarts langs te gaan. Hetzelfde geldt als de uitslag zich heeft verspreid over het lichaam en je opgezwollen delen hebt. In dit geval moet de netelroos direct behandeld worden. Zijn de galbulten na drie weken nog niet weggetrokken? Ga dan ook even naar de huisarts.
Medicijnen en andere hulpmiddelen
Er zullen medicijnen voorgeschreven worden om de symptomen, zoals branderigheid en jeuk, te verminderen. Dit kunnen lotions, koelzalf of poeders zijn. Daarnaast kunnen er medicijnen gebruikt worden om de klachten te onderdrukken. Meestal zal dan antihistaminica voorgeschreven worden.
Heb je langdurige klachten (langer dan zes weken)? Dan kan het zijn dat je een chronische vorm van netelroos hebt. De oorzaak zal dan achterhaald moeten worden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er sprake is van een infectie. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld allergisch bent voor een bepaalde stof of dat de huid niet tegen warmte of kou kan.
Zorgverzekering
Zorg dus voor een goede zorgverzekering, want niet in alle zorgverzekeringen is deze behandeling gedekte.